top of page
bomen.jpg
Foto van schrijverEvy Danckers

Luxeproblemen

Ik ben gezond en moet geen honger lijden, dus echte problemen heb ik niet. Luxeproblemen zijn het die me plagen en over luxe mag je niet klagen. Ik ga het toch doen, want serieus, soms is het hier te zot voor woorden ...


Gisteren is de door ons gecontacteerde inspecteur 3,5 uur bezig geweest om te controleren of alles marcheert in ons mogelijks-nieuwe-huis. Ik vond het geweldig! T vindt het al te ver gaan als ik, als we in België een huis bezichtigen, kasten open en toiletten doortrek. Deze kerel ging echter all the way: vaatwassers en ovens aanzetten, kruipkelder binnenstebuiten keren, barstjes in muren meten, een ontbrekend tsjoepke in de pombak (hoe heet zoiets eigenlijk?) noteren, je kan het zo gek niet bedenken. Achteraf krijg je een héél uitgebreid verslag en kan je met de eigenaars onderhandelen over mogelijke reparaties of korting op de vraagprijs. Er kwam ook een termietencontroleur. Die vond enkel een oud nest dat uitgeroeid was. Volgens onze makelaar zijn er in dit klimaat twee soorten huizen: ofwel hebben ze termieten gehad ofwel krijgen ze termieten. Geen paniek dus.


Een paar kleine issues uitgezonderd was het huis toppie, dus ik was content. Tot ik een kijkje nam onder het deck rond het zwembad - dat is een opbouwzwembad met een terras errond. Eronder was het langs één kant heel modderig. Het leek alsof iemand er pas zand op had gekapt. "Potjandorie, een lek," dacht ik. Ik riep T erbij - hij is het technisch vernuft van ons beide - en die vond het ook verdacht. De inspecteurs wilden hun mening niet geven. Zwembaden waren niet hun specialisatie en buiten de lijntjes kleuren kennen of willen ze hier niet. We beslisten bijgevolg om ook een zwembad-inspectie te laten doen. En nu begint de anekdote ...


De eerste drie bedrijven die ik contacteerde deden geen above ground pool inspections. Ik ging te rade bij de makelaar van de verkopende partij (waarmee ik eigenlijk niet mocht praten, maar nood breekt wet en ik kan niet goed kleuren, dus neem ik die lijntjes niet zo serieus). Hij gaf me het nummer van het bedrijf dat het zwembad geïnstalleerd had. Ik kreeg een pool guy aan de telefoon die vrijdag kon langskomen. Ik ging akkoord en stuurde een bericht naar onze makelaar - die niet aanwezig was o.w.v. een conferentie. Ze belde me even later om de naam van het bedrijf te verifiëren. De eigenaar van dat bedrijf was volgens haar vorig jaar gestorven en het bedrijf was opgedoekt. "Jeetjemina," zei ik. "Dat is louche. Ik zal dubbelchecken." Ik contacteerde de pool guy opnieuw en vroeg zijn adres en website. Een website had hij niet, een adres wel. Ik bedankte hem en raadpleegde Google. "Pool Repairman Busted While Burglarizing Customer's House" verscheen op mijn scherm met eronder een mugshot van een creepy kerel. Nu ben ik zelf niet bijster fotogeniek, dus het angstaanjagende politieportret nam ik hem niet kwalijk. Ik las het artikel en volgens de pool guy was het één groot misverstand. Dit is de VS, waar de media van een mug een olifant maakt en echte olifanten onder het tapijt veegt, dus ik wist niet wat ik met de situatie moest.


"Sapperdeflap!" zuchtte ik en belde onze makelaar. Zij deed wat detectivewerk en zei dat de pool guy volgens de huidige eigenaars dik in orde is. Hij heeft het zwembad geplaatst en altijd goed onderhouden. In het verleden had hij drugproblemen, maar die zijn opgelost. "Wie ben ik om te oordelen? Ik geef hem een kans," besliste ik. Tot ik bedacht dat hij misschien de eigenaars goed kent en hen dus wil helpen om ons een huis met een lek zwembad te verkopen. Of misschien wil hij niet toegeven dat het door hem geplaatste zwembad van slechte kwaliteit en daarom lek is. "Toch maar niet," dacht ik. Ik zocht en vond drie andere bedrijven. Eén belt me morgenvroeg terug, één kan de inspectie pas maandag doen en is drie keer zo duur en één krijg ik niet te pakken. Intussen tikt de klok en moeten we beslissen of we al dan niet kopen.


Een alternatieve optie is aan de eigenaars melden dat we vermoeden dat het zwembad lek is. Dan is het aan hen om te bewijzen dat dit niet zo is. Uiteraard zullen zij hun pool guy vragen om de inspectie te doen. Degene die ik à la minute ga afzeggen omdat ik hem louche vind. Dat zal hij niet leuk vinden en waarschijnlijk zint hij dan op wraak. In het beste geval is dat een dubieus rapport waarin staat dat alles piccobello is met dat lekke zwembad. In een ander scenario wacht hij tot T in Europa is en komt hij dan inbreken in mijn nieuwe huis. Of is die gedachte ontsproten aan het brein van een fantasierijke auteur met te veel uren administratieve rompslomp op de teller?


Een zwembad in je tuin, dat is pure luxe. En te veel luxe is om problemen vragen ...


x

V


Zal ik eind september kunnen rocken on my front porch?


149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page