top of page
bomen.jpg
Foto van schrijverEvy Danckers

Flabbergasted

Flabbergasted is één van mijn favoriete Engelse woorden. Het bekt zo lekker. Ik ben niet vaak greatly surprised or astonished, maar twee weken in een Amerikaanse school heeft mijn flabbergast-gemiddelde zwaar opgekrikt. Het is soms echt te zot voor woorden - dat vind ik tenminste. Hieronder mijn favoriete schoolflabbergasts.


Krik-krak ...

Lesgeven gebeurt achter gesloten deuren. En dan bedoel ik: met de deur op slot. Als je een klas binnen wil, klop je op de deur. De leerling met door duty kijkt door het raampje. Als het our people is - lees: een andere leerling of een gekende leerkracht - mag de deur opengedaan worden. Als het een vreemde is, wordt de leerkracht erbij gehaald.

Quote van de week: "Don't just open the door if it's not our people! It could be a stranger that's out to hurt you."


... mond op slot

In de gangen heerst zwijgplicht. Leerlingen lopen langs rechts op één lijn in een vaste volgorde achter elkaar. Als ze ergens wachten, mogen ze niet tegen de muur leunen of achterom kijken. Dit wordt van jongsaf getraind / getreind.

Quote van de week (tegen kleuters): "Stay in line! Follow the train!" Een rij doodstille driejarigen komt me voorbij. Ze hebben allemaal hun vingertje op hun lippen.


Big brother ...

Het intercomsysteem van de school spuit te pas en te onpas berichten door de hele school of naar één specifiek lokaal. Als de leerlingen on the move zijn, neemt de begeleidende leerkracht een walkietalkie mee. De berichten variëren: pledge to the flag, het weer, het menu van de dag, een leerling die vroeger opgepikt wordt, het schoolmotto dat er dagelijks ingedramd wordt, ...

Quote van de week: "There are adult strangers in the building that do not wear a name badge. They are here to solve technical issues. We've given them authorisation to be on schoolgrounds, so don't panic if you see someone that you don't know."


... is watching you

Aan het begin van de LO-les komt er een politieman de turnzaal binnen. Hij maant de kinderen onmiddellijk aan om goed te luisteren naar de leerkracht en respect te tonen. De rest van de les kijkt hij toe van aan de zijlijn. Af en toe spreekt hij een leerling aan over zijn/haar positief of negatief gedrag. Als ik later aan mijn collega zeg dat ik dit opmerkelijk vind, zegt zij dat er dagelijks voltijds een agent rondloopt in het gebouw. Dit is om de veiligheid te garanderen en om de kinderen te leren hoe ze moeten omgaan met the authorities.


Bikke bikke bikke ...

De leerlingen gaan bij aankomst op school rechtstreeks naar de klas. Daar blijven ze tot 's middags. Dan hebben ze 25 minuten speeltijd en 25 minuten refter. Daarna zijn ze terug in de klas tot 14u30 waarna ze naar huis gaan. Dat betekent dat ze tussen 7u en 7u30 en rond 10u30 snacktime hebben in de klas. Meer dan de helft van de leerlingen eet dan chips. Sommigen eten koekjes en een enkeling eet (drinkt?) geplet-fruit-uit-een-zakje. Echt fruit of groentjes heb ik nog niet gezien.

Meest degoutante ontbijt top drie: een ziplock-zakje vol koude hotdogworstjes / kaaschips / twee stukken koude pizza.


... hap hap hap

Bijna alle leerlingen eten 's middags de schoollunch. Er zijn altijd drie opties. Vandaag stond voor de eerste keer een slaatje op het menu - ook de eerste keer dat er sprake was van enige groente of fruit. Helaas werd het door niemand gekozen ... De andere keuzes: nacho fun lunch / peanutbutter & grape jelly sandwich / corndog / pizza (cheese of pepperoni) / fishsticks / chicken nuggets / allerlei soorten burgers. Alsof dit nog niet erg genoeg is, krijgen de leerlingen daarbij de keuze uit witte melk, chocolademelk of aardbeienmelk. Ik probeer niet te denken aan hoe een gefrituurde hotdog (= corndog) met mosterd en chocomelk smaakt.


Afsluiten doe ik met een mededeling van de Assistant Principal door de intercom vanochtend:

"I've noticed that there are students that use the restrooms or that are in the hallway during the pledge to the American and South Carolina flags and the minute of silence afterwards. Please note that EVERYBODY has to take the pledges seriously. No matter where you are or what you are doing, you have to stop and pledge your allegiance. Showing disrespect to your country is one of the worst things you can do!"


Als je thuis wil oefenen: the pledge of allegiance doe je staand met de hand op het hart, the pledge to SC doe je staand met de handen naast het lichaam.


x

V





123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page